Ο Ορθοπαιδικός ή Ορθοπεδικός ασχολείται τόσο με τις εκ γενετής όσο και με τις επίκτητες παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος (κάταγμα, διάστρεμμα, σκολίωση, λόρδωση, οστεοαρθρίτιδα, περιαρθρίτιδα, δισκοπάθεια, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, οστεοπόρωση, ρήξη μηνίσκων, κάκωση χιαστού, οσφυαλγία, αυχενικό σύνδρομο, τενοντίτιδα, πλατυποδία κ.α.)
Η λέξη αρθροσκόπηση σημαίνει ενδοσκόπηση μιας άρθρωσης. Δε πρέπει να λογίζεται σαν ξεχωριστή μέθοδος, αλλά ως καλύτερος τρόπος εφαρμογής επεμβάσεων που μέχρι πρότινος πραγματοποιούνταν παραδοσιακά ανοικτά με αρθροτομή.
Η αρθροσκόπηση είναι πλέον ευρέως διαδεδομένη για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων του γόνατος και του ώμου, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για την πλήρως αρθροσκοπική ή την υποβοηθούμενη αρθροσκοπικά αποκατάσταση παθήσεων του αγκώνα, της πηχεοκαρπικής, του ισχίου, της ποδοκνημικής και της σπονδυλικής στήλης.
Η αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής άρθρωσης είναι μια τεχνική σχετικά πιό πρόσφατη συγκριτικά με εκείνη του γόνατος. Αυτή πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός αρθροσκοπίου που έχει διάμετρο μικρότερη από εκείνη ενός στυλού. Είναι ιδιαίτερη χρήσιμη σε περιπτώσεις σκαλιδωτικής οστεοχονδρίτιδας, οστεονέκρωσης και οστεοχόνδρινου κατάγματος του αστραγάλου. Ενδείξη, επίσης, έχουν οι δυσκαμψίες της ποδοκνημικής άρθρωσης που συνέβησαν μετά από τραυματισμό ή από χειρουργείο.
Η αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής άρθρωσης βοηθάει τόσο στην διάγνωση της παθολογίας όσο και στη θεραπεία της. Στις περιπτώσεις που υπάρχει ένα ελεύθερο οστεοχόνδρινο τεμάχιο αφαιρείται αν είναι μικρό ή καθηλώνεται αν είναι μεγαλύτερο. Η επούλωση του βλαμένου χόνδρου μπορεί να διεργεθεί με γλυφανισμό και τρυπανισμούς. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να χρειάζεται μεταμόσχευση χονδροκυττάρων. Στις περιπτώσεις δυσκαμψίας της ποδοκνημικής καθαρίζεται η άρθρωση από τους υπερτροφικούς υμένες επιτρέποντας την κινητοποίησή της.
Η ανάρρωση του ασθενή εξαρτάται από τη παθολογία που αντιμετωπίστηκε. Στις περιπτώσεις οστεοχονδρίτιδας ο ασθενής σηκώνεται αμέσως όμως πρέπει να αποφορτίσει το πάσχων σκέλος για τουλάχιστον δύο μήνες για να επιτρέψει στον χόνδρο να επουλωθεί (βάδιση με βακτηρίες). Στις περιπτώσεις δυσκαμψίας ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα προκειμένου να διατηρήσει το εύρος κίνησης που επιτεύχθηκε με την αρθροσκόπηση.
Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική ή τοπική αναισθησία και ο ασθενής μπορεί να φύγει την επόμενη μέρα.
ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ |
ΘΕΡΑΠΕΙΑ P.R.P (με αυτόλογους βιολογικούς αυξητικούς παράγοντες αιμοπεταλίων πλάσματος)ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ |
♦ ΚΑΤΑΓΜΑ ♦ ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ ♦ ΣΚΟΛΙΩΣΗ ♦ ΛΟΡΔΩΣΗ ♦ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ♦ ΠΕΡΙΑΘΡΙΤΙΔΑ ♦ ΔΙΣΚΟΠΑΘΕΙΑ ♦ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ ♦ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ♦ ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ ♦ ΚΑΚΩΣΗ ΧΙΑΣΤΟΥ ♦ ΟΣΦΘΑΛΓΙΑ ♦ ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ♦ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ ♦ ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑ |
Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου είναι μια από τις πλέον συχνές εκφυλιστικές αρθρίτιδες των αρθρώσεων του σώματος. Στη πρωτοπαθή οστεοαρθρίτιδα επέρχεται καταστροφή του αρθρικού χόνδρου της άρθρωσης με αποτέλεσμα την εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας. Στη δευτεροπαθή οστεοαρθρίτιδα η καταστροφή της άρθρωσης επέρχεται ένεκα άλλων καταστάσεων, όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα , παλαιό κάταγμα, οστεονέκρωση μηριαίας κεφαλής κλπ.
Τα συμπτώματα της Οστεοαρθρίτιδας είναι ο πόνος στη περιοχή του ισχίου, που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και είναι πιο οξύς με την φόρτιση δηλ το περπάτημα.
Η Αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική που εφαρμόζεται στις αρθρώσεις του σώματος. Η επέμβαση αυτή περιλαμβάνει μικρές οπές σαν πύλες εισόδου, από τις οποίες εισάγεται το αρθροσκόπιο, ένα όργανο με αρκετούς μικροσκοπικούς φακούς που συνδέεται με οθόνη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα της εξέτασης της άρθρωσης με μεγάλη λεπτομέρεια. Από τις άλλες πύλες εισόδους εισάγονται αρθροσκοπικά εργαλεία οπότε η επέμβαση από διαγνωστική μπορεί να γίνει και θεραπευτική.
Η αρθροσκοπική χειρουργική στην άρθρωση του ισχίου εφαρμόζεται σαν διαγνωστική αρθροσκόπηση και λήξη βιοψίας, για αφαίρεση ελευθέρων σωμάτων (οστεοχονδρομάτωση), για παθήσεις του αρθρικού χόνδρου, για παθήσεις του επιχειλίου χόνδρου, για κροτούν ισχίο, για σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης, για ρήξεις των γλουτιαίων τενόντων κλπ.
Τα Κατάγματα στη περιοχή του ισχίου αποτελούν τα πιο συχνά κατάγματα σεηλικιωμένους ασθενείς και αποτελούν επίσης τα συχνότερα οστεοπορωτικά κατάγματα. Αυτά τα κατάγματα εμφανίζονται και σε νεότερους ασθενείς μετά από άσκηση βίαιου τραυματισμού – κατάγματα υψηλής εντάσεως- όπως τα τροχαία ατυχήματα.
Τα κατάγματα στη περιοχή του ισχίου χωρίζονται βασικά σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
• Στα ενδοαρθρικά κατάγματα, τα οποία χωρίζονται σε υποκεφαλικά, διαυχενικά και βασεοαυχενικά κατάγματα.
• Στα εξωαρθρικά κατάγματα, τα οποία είναι τα κατάγματα στην περιοχή του τροχαντήρα, τα λεγόμενα περιτροχαντήρια ή διατροχαντήρια κατάγματα.
Η οστεοαρθρίτιδα της ποδ/κής άρθρωσης δεν είναι αρκετά συχνή. Εμφανίζεται συνήθως σα μετατραυματική οστεοαρθρίτιδα στα πλαίσια καταγμάτων στη περιοχή. Η θεραπεία στα αρχικά στάδια είναι συντηρητική, όπως σε άλλες αρθρώσει. Σε προχωρημένα στάδια η θεραπεία είναι χειρουργική, όπου ανάλογα της περίπτωσης γίνεται αρθρόδεση, ανοικτά ή αρθροσκοπικά, ή ολική αρθροπλαστική της ποδ/κής άρθρωσης .
Με τον όρο «ρήξη αχιλλείου τένοντα» χαρακτηρίζουμε την λύση της συνέχειας του τένοντα πιο πάνω από την φτέρνα που μπορεί να έχει πλάτος ενός δακτύλου. Απ’ ευθείας τραυματισμός του τένοντα είναι σπάνιος καθώς συνήθως συμβαίνει σε τένοντες οι οποίοι έχουν υποστεί εκφυλιστικές αλλοιώσεις, συνέπεια τραυματισμών. Ο αθλητής στον οποίον συμβαίνει συνήθως, χαρακτηρίζει τον γεγονός λέγοντας ότι «κάποιος τον κτύπησε».
Η παραμόρφωση του βλαισού μεγάλου Δακτύλου, κοινώς “Κότσι” ή Hallux Valgus, είναι η πιο συχνή παραμόρφωση του μυοσκελετικού συστήματος. Πρόκειται για την δημιουργία κάλλου (bunion) στη έσω πλευρά της μεταταρσιοφαλαγγικής (ΜΤΦ) άρθρωση του μεγάλου δακτύλου, με συνοδό απόκλιση του μεγάλου δακτύλου προς τα έξω.
Η παραμόρφωση αυτή εμφανίζεται μόνο σε πληθυσμούς που φοράνε παπούτσια και υπάρχει οικογενειακό ιστορικό στο 60% των περιπτώσεων. Η παραμόρφωση συνήθως είναι προοδευτική, ιδιαίτερα όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό και μη φυσιολογική σχέση της ΜΤΦ άρθρωσης. Εμφανίζεται συνήθως και στα δύο πόδια.
Τα κατάγματα αφορούν τα κατάγματα του κάτω πέρατος της κνήμης, που προέρχονται από άσκηση μεγάλης βίας, και τα κατάγματα των σφυρών, τα γνωστά αμφισφύρια κατάγματα που προέρχονται από στροφικό τραυματισμό. Η θεραπεία των καταγμάτων αυτών ακολουθεί των βασικούς κανόνες αντιμετώπισης καταγμάτων. Τα απαρεκτόπιστα κατάγματα θεραπεύονται συντηρητικά και τα περεκτοπισμένα κατάγματα με ανοικτή ανάταξη και οστεοσύνθεση. Τα πλέον συνήθη κατάγματα είναι τα αμφισφύρια κατάγματα, δηλ. κάταγμα του έσω και του έξω σφυρού και κατά βάση η θεραπεία τους είναι χειρουργική.
Η αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής άρθρωσης, όπως όλες οι αρθροσκοπήσεις, είναι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας προβλημάτων ή παθήσεων των αρθρώσεων.
Η επέμβαση αυτή περιλαμβάνει μικρές οπές στο δέρμα σαν πύλες εισόδου, από τις οποίες εισάγεται το αρθροσκόπιο, ένα όργανο με αρκετούς μικροσκοπικούς φακούς που συνδέεται με οθόνη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα της εξέτασης της άρθρωσης με μεγάλη λεπτομέρεια. Από τις άλλες πύλες εισόδους εισάγονται αρθροσκοπικά εργαλεία οπότε η επέμβαση από διαγνωστική μπορεί να γίνει και θεραπευτική.
Ο καρπός και κυρίως το χέρι είναι τα κατεξοχήν όργανα του μυοσκελετικού συστήματος που προσβάλλονται πιο συχνά από τη Ρευματοειδή αρθρίτιδα. Όπως είναι γνωστό η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι συστηματική νόσος που προσβάλλει όχι μόνο το μυοσκελετικό σύστημα, αλλά και άλλα εσωτερικά όργανα. Ο ορθοπαιδικός ασχολείται με τη θεραπεία των επιπλοκών της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στο μυοσκελετικό σύστημα. Η θεραπεία αυτή είναι κυρίως χειρουργική και γίνεται προσπάθεια διόρθωσης/ αποκατάστασης των επιπλοκών (Υμενίτιδες τενόντων, παραμορφώσεις αρθρώσεων, ρήξη τενόντων κλπ).
Η οστεοαρθρίτιδα καρπού εμφανίζεται συνήθως μετά από σοβαρού τραυματισμούς όπως κατάγματα κάτω πέρατος κερκίδας και κατάγματα σκαφοειδούς που δεν έτυχαν θεραπείας. Εμφανίζεται επίσης σε προχωρημένα στάδια άσηπτης νέκρωσης μηνοειδούς οστού. Πολύ συχνή μορφή οστεοαρθρίτιδας στη περιοχή είναι η οστεοαρθρίτιδα της βασικής άρθρωσης του αντίχειρα. Οστεοαρθρίτιδα μεταξύ του των οστών του καρπού (μείζων πολύγωνο) και 1ου μετακαρπίου . Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας στη περιοχή αντιμετωπίζεται όπως και στις άλλες περιοχές, δηλ συντηρητική θεραπεία στα αρχικά στάδια και χειρουργική σε προχωρημένα στάδια.
Η ωλένια νευρίτιδα είναι συχνή πάθηση με χαρακτηριστικό τις αιμωδίες στα δύο μικρά δάκτυλα του χεριού κυρίως το βράδυ.
Οφείλεται σε φλεγμονή κυρίως πίεση στο ωλένιο νεύρο καθώς διέρχεται στην έσω πλευρά του αγκώνα στον ωλένιο βόθρο.
Η διάγνωση τίθεται κλινικά και επιβεβαιώνεται με το ηλεκτρομυογράφημα. Η θεραπεία αρχικά είναι συντηρητική με αποφυγή κάμψη του αγκώνα, αντιφλεγμονώδη φάρμακα κλπ.
Σε επιμένουσες καταστάσεις, κυρίως σε ανάπτυξη νευρολογικών προβλημάτων, ενδείκνυται χειρουργική επέμβαση.
Σ ’αυτή γίνεται αποσυμπίεση του ωλενίου νεύρου με συνήθως μεταφορά αυτού πρόσθια κάτω από το δέρμα.
Η έξω επικονδυλίτιδα, πολύ πιο γνωστή σα Tennis Elbow, είναι φλεγμονή στη περιοχή της κατάφυση των εκτεινόντων τενόντων.
Γι’ αυτό ο ασθενής αναφέρει πόνο στη έξω πλευρά του αγκώνα που επιδεινώνεται με την ανύψωση βαρέων αντικειμένων όταν ο καρπός βρίσκεται σε πρηνισμό. Η θεραπεία έγκειται στη ξεκούραση, χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, παγοθεραπείας και φυσιοθεραπείας. Αν αυτή δεν επιφέρει βελτίωση, τότε μπορεί να γίνει τοπική έκχυση στεροειδών χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Η χειρουργική θεραπεία ή αρθροσκοπική σπάνια χρειάζεται.
Η έσω επικονδυλίτιδα, πολύ πιο σπάνια από την έξω επικονδυλίτιδα , γνωστή σα Golfer’s Elbow, οφείλεται σε φλεγμονή στη περιοχή της κατάφυσης των καμπτηρών τενόντων του καρπού. Ο πόνος είναι στην έσω επιφάνεια του αγκώνα και επιδεινώνεται με ανύψωση βάρους όταν το χέρι βρίσκεται σε υπτιασμό. Η θεραπεία είναι βασικά η ίδια όπως στην έξω επικονδυλίτιδα.
Η Αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική που εφαρμόζεται στις περισσότερες αρθρώσεις του σώματος. Η επέμβαση αυτή περιλαμβάνει μικρές οπές σαν πύλες εισόδου, από τις οποίες εισάγεται το αρθροσκόπιο, ένα όργανο με αρκετούς μικροσκοπικούς φακούς που συνδέεται με οθόνη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα της εξέτασης της άρθρωσης με μεγάλη λεπτομέρεια. Από τις άλλες πύλες εισόδους εισάγονται αρθροσκοπικά εργαλεία οπότε η επέμβαση από διαγνωστική μπορεί να γίνει και θεραπευτική. Οι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από αυτή τη ¨key hole surgery¨ γιατί έτσι δημιουργούνται μικρότερες βλάβες των ιστών, μείωση του χρόνου αποκατάστασης, λιγότερες ουλές και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, με σαφώς καλύτερη οπτική επαφή στο εσωτερικό της άρθρωσης.
Η αρθροσκόπηση του αγκώνα, όπως όλες οι άλλες αρθροσκοπικές επεμβάσεις, είναι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι διενέργειας χειρουργικής επέμβασης σε κάποια άρθρωση.
Συγκεκριμένα στον αγκώνα χρησιμοποιείται για:
• διαγνωστικούς σκοπούς
• για αφαίρεση ελευθέρων σωμάτων ( τραυματισμοί, σχαλιδωτική οστεοχονδρίτιδα)
• για θεραπεία έξω Επικονδυλίτιδα (Tennis Elbow)
• για τυχόν τρυπανισμούς σε σχαλιδωτική Οστεοχονδρίτιδα
• για καθαρισμό του ωλεκρανικού βόθρου προς βελτίωση της έκτασης του αγκώνα
Η ακρωμιοκλειδική άρθρωση παθαίνει συχνά εξαρθρήματα. Αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα στους ποδοσφαιριστές. Τα συμπτώματα είναι πόνος, ευαισθησία και προβολή του περιφερικού άκρου της κλείδας.
Το σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης ή προστριβής ώμου (τενοντίτιδα ώμου ή τενοντίτιδα υπερακανθίου ) είναι η συχνότερη αιτία πόνου και δυσλειτουργίας του ώμου. Οφείλεται σε πρόσκρουση της κεφαλής του βραχιονίου οστού (εικόνα 1) κάτω από το ακρώμιο (τη μικρή προεξοχή της ωμοπλάτης, που έρχεται μπροστά και πάνω από τον ώμο), κάθε φορά που σηκώνετε το χέρι σας πάνω από ένα ύψος ή το στρίβετε πέρα από κάποιο σημείο. Το αποτέλεσμα είναι να τρίβονται οι στροφείς τένοντες του ώμου και ο υπακρωμιακός ορογόνος θύλακος του ώμου (μια προστατευτική φούσκα) κάτω από την προεξοχή του ακρωμίου και να προκαλείται φλεγμονή (τενοντίτιδα ώμου) και πόνος.
Η Οστεοαρθρίτιδα στην ακρωμιοκλειδική άρθρωση είναι μία όχι και τόσο συχνή οντότητα. Εμφανίζεται σε αθλητές ρήψεων αλλά επίσης και σε ηλικιωμένους ασθενείς. Πρόκειται για εκφυλιστικής μορφής αρθρίτιδα με δημιουργία διαβρώσεων στα οστά και οστεοφύτων, τα οποία καμία φόρα μπορούν να προκαλέσουν ρήξη στροφικού πετάλου. Τα συμπτώματα είναι πόνος στις κινήσεις του άνω άκρου κυρίως άνωθεν του οριζοντίου επιπέδου σε συσχετισμό με προσαγωγή, δηλ την μετακίνηση του ανυψωμένου άνω άκρου προς το αντίθετο χέρι.
Οι ρευματοπάθειες, με κύριο αντιπρόσωπο τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, είναι συστηματικές παθήσεις που προσβάλλου όχι μόνο τις διάφορες αρθρώσεις, αλλά επίσης και άλλα όργανα του σώματος. Έτσι λοιπόν μπορούν να προσβάλουν και την άρθρωση του ώμου. Η θεραπεία έγκειται αφενός στη συστηματική θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, και αφετέρου στη διόρθωση της βλάβης στον ώμο. Αυτή μπορεί να είναι υπακρωμιακή υμενίτιδα, ρήξη στροφικού πετάλου ή ακόμα προσβολή και καταστροφή της γληνοβραχιόνιας άρθρωσης, οπότε διενεργείται ολική αρθροπλαστική ώμου.
Αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική που εφαρμόζεται στις περισσότερες αρθρώσεις του σώματος για καλύτερη οπτική επαφή και γρήγορη ανάρρωση.
Η επέμβαση αυτή περιλαμβάνει μικρές οπές στο δέρμα σαν πύλες εισόδου, από τις οποίες εισάγεται το αρθροσκόπιο, ένα όργανο με αρκετούς μικροσκοπικούς φακούς που συνδέεται με οθόνη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα της εξέτασης της άρθρωσης με μεγάλη λεπτομέρεια. Από τις άλλες πύλες εισόδους εισάγονται αρθροσκοπικά εργαλεία οπότε η επέμβαση από διαγνωστική μπορεί να γίνει και θεραπευτική.
Οι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από αυτή τη “key hole surgery” γιατί έτσι δημιουργούνται μικρότερες βλάβες των ιστών, μείωση του χρόνου ανάρρωσης, λιγότερες ουλές και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, με σαφώς καλύτερη οπτική επαφή στο εσωτερικό της άρθρωσης.
Η βασική λειτουργία του στροφικού πετάλου έγκειται στην επικέντρωση της βραχιόνιας κεφαλής στην ωμογλήνη κατά τις κινήσεις του ώμου και κατά πολύ λιγότερο στην ανύψωση του άνω άκρου.
Οι τένοντες παρουσιάζουν ρήξεις μερικού ή ολικού πάχους. Οι ρήξεις αυτές είναι τραυματικής αιτιολογίας σε νέους ασθενείς και εκφυλιστικής μορφής σε ηλικιωμένους.
Οι εκφυλιστικές ρήξεις είναι αρκετά συχνές στους ηλικιωμένους και πολλές φορές χωρίς συμπτώματα. Αυτές οι ασυμπτωματικές ρήξεις είναι οι λεγόμενες «Λειτουργικές Ρήξεις», στις οποίες παρά το γεγονός της ύπαρξης ρήξης, ο ασθενής είναι σχεδόν χωρίς συμπτώματα. Ο λόγος έγκειται στην ύπαρξη ισορροπημένου ζεύγους δυνάμεων που σταθεροποιούν την κεφαλή στην ωμογλήνη. Αυτές οι ρήξεις κατά βάση δεν χρήζουν χειρουργικής θεραπείας. (Ασυμπτωματική Ρήξη στροφικού πετάλου)
Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής υπάρχει όταν ο ασθενής στη προσπάθεια να ανυψώσει το χέρι αισθάνεται πόνο γύρω από τη περιοχή του ώμου.
Λέγοντας λοιπόν Σύνδρομο Υπακρωμιακής Προστριβής εννοούμε τη πρόσκρουση τού στροφικού πετάλου (οι μύες γύρω από τη κεφαλή του βραχίονα), στο ακρώμιο (οστού κάτω από το οποίο περνούν αυτοί οι τένοντες) κατά την διάρκεια των κινήσεων του άνω άκρου. Ειδικότερα στην απαγωγή και στη πρόσθια κάμψη (ανύψωση) με έσω στροφή.
Λέγοντας αστάθεια ώμου, εννοούμε την κατάσταση κατά την οποία η άρθρωση του ωμού εξαρθρώνεται ή παρουσιάζει συμπτώματα υπεξαρθρήματος δηλ. “αίσθημα ότι η άρθρωση φεύγει από τη θέση της”.
Η γληνοβραχιόνια άρθρωση (δηλ η άρθρωση του ώμου) είναι εκ φύσεως μία ασταθής άρθρωση αφενός, αφετέρου όμως παρουσιάζει τεράστιο εύρος κινήσεων. Γι αυτό το λόγο παρουσιάζει συχνά αστάθεια, δηλ τάση να εξαρθρώνεται.
H ασβεστοποιός Τενοντίτιδα είναι μία πολύ επώδυνη κατάσταση στον ώμο που χαρακτηρίζεται από πόνο σε κίνηση και σε ηρεμία. Η Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα δηλ η εναπόθεση ασβεστώσεων μέσα στους τένοντες – ενδοτενόντια –γίνεται για πολλούς λόγους. Σε αυτή τη χρόνια φάση ο ασθενής παρουσιάζει ελαφρού βαθμού συμπτώματα υπακρωμιακής προστριβής ένεκα της διόγκωσης του τένοντα που συγκρούεται με το ακρώμιο.
Μια από τις περιοχές της σπονδυλικής στήλης με την μεγαλύτερη ευπάθεια είναι η οσφυϊκή (μέση). Με τον όρο οσφυαλγία αναφερόμαστε στον ισχυρό πόνο στην οσφή (μέση), ενώ ισχιαλγία είναι ο πόνος κατά την διαδρομή του ισχιακού νεύρου δηλαδή στους γλουτούς, στους μηρούς στους γαστροκνήμιους ενώ πολλές φορές συνεχίζει μέχρι τα δάκτυλα των ποδιών, βέβαια οι όροι έχουν γενικευμένο χαρακτήρα, δεν υποδηλώνουν την ακριβή αιτία του πόνου.
Τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης χρήζουν ιδιαίτερης εξέτασης, γιατί μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότατες νευρολογικές επιπλοκές: στο εσωτερικό αυτής της οστικής δομής βρίσκεται ο νωτιαίος μυελός από τον οποίο εκφύονται τα νεύρα που ελέγχουν το μυϊκό σύστημα και συγκεντρώνουν την αισθητικότητα τον σώματος. Εάν το κάταγμα προκαλέσει κάκωση τον μυελού μπορεί να παρουσιαστούν παράλυση κι αισθητικές διαταραχές κάτω από το σημείο της κάκωσης. Ακόμα και τετραπληγία εάν εντοπίζεται στο ύψος της αυχενικής στήλης, ή και παραπληγία εάν εντοπίζεται χαμηλότερα. Υπάρχει, όμως, και κάτι άλλο εξαιρετικά σημαντικό που πρέπει να σημειωθεί: πολλές φορές η κάκωση στο μυελό δεν προκαλείται την ίδια τη στιγμή του ατυχήματος, αλλά εξαιτίας ακατάλληλης ενέργειας στην προσπάθεια παροχής πρώτων βοηθειών στο θύμα.
Η σπονδυλολίσθηση είναι μια πάθηση της σπονδυλικής στήλης με την οποία οι σπόνδυλοι γλιστρούν προς τα εμπρός ή προς τα πίσω σε σχέση με την επόμενο σπόνδυλο. Μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης , καθώς και μια στένωση του σπονδυλικού σωλήνα (κεντρική σπονδυλική στένωση ) ή συμπίεση των νευρικών ριζών έξοδο.
Σκολίωση σύμφωνα με το National Scoliosis Foundation, ορίζεται η παραμόρφωση της Σ.Σ (Σπονδυλικής Στήλης), που δημιουργεί παρέκκλιση ή πλάγιο κύρτωμα κατά το μετωπιαίο και συχνά συνοδεύεται από στροφή των σπονδύλων κατά το εγκάρσιο επίπεδο.
Τα αίτια της σκολίωσης, η ηλικία εμφάνισης και η πρόγνωση ποικίλουν.
Κύφωση είναι η υπερβολική αύξηση της (φυσιολογικής) κύρτωσης της θωρακικής περιοχής της σπονδυλικής στήλης (‘ράχη’). Είναι από τα πιo συχνά προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν σε όλη τη διάρκεια της ζωής από την παιδική ηλικία και την εφηβεία έως τις προχωρημένες ηλικίες. Δυστυχώς είναι μία από τις πιo συχνές παθήσεις που παραμελούνται.
Η δισκοπάθεια αποτελεί συχνό επώδυνο σύνδρομο, σε νέα και μέσης ηλικίας άτομα, που εντοπίζεται στην οσφυϊκή και αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και οφείλεται σε πίεση των ριζών των νεύρων από τον μεσοσπονδύλιο δίσκο. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι αποτελούνται από ινώδη δακτύλιο και στο κέντρο από έναν πυρήνα με μαλθακή αλλά ασυμπίεστη μάζα. Ο ρόλος τους είναι να κατανέμουν ισομερώς και να αμβλύνουν (όπως το αμορτισέρ του αυτοκινήτου) τις πιέσεις που ασκούνται καθημερινά πάνω στην σπονδυλική στήλη, καθώς και να σταθεροποιούν τον έναν σπόνδυλο με τον άλλον. Ο όρος δισκοπάθεια επικράτησε επειδή δείχνει ότι πρόκειται για βλάβη του δίσκου παρά για παρεκτόπιση του πυρήνα.
Η άρθρωση του γόνατος δημιουργείται από το μηριαίο οστούν, τη κνήμη και την επιγονατίδα. Οι τελικές επιφάνειες των οστών αυτών καλύπτονται από αρθρικό χόνδρο ώστε να μπορεί να κινηθεί το ένα οστούν σε σχέση με το άλλο, ελαχιστοποιώντας την τριβή των.
Η επιγονατίδα αποτελεί ένα κινούμενο οστούν που βρίσκεται στη πρόσθια επιφάνεια του γόνατος και πάνω από αυτήν περνά ο τένοντας του τετρακέφαλου μυός και ο συνδυασμός επιγονατίδας και τένοντα δημιουργεί τον εκτατικό μηχανισμό της άρθρωσης.
Το γόνατο χωρίζεται στο έξω, το έσω και το πρόσθιο διαμέρισμα. Το έξω διαμέρισμα αποτελείται από τον έξω μηριαίο κόνδυλο και το έξω κνημιαίο πλατώ, το έσω διαμέρισμα από τον έσω μηριαίο κόνδυλο και το έσω κνημιαίο πλατώ και τέλος το πρόσθιο αποτελείται από την επιγονατίδα και τη μηριαία τροχιλία.
Η ρήξη του μηνίσκου του γόνατος αποτελεί μια από τις συχνότερες κακώσεις στους αθλητές αλλά όχι μόνο σ’ αυτούς. Οι μηνίσκοι είναι ινοχόνδρινες ανθεκτικές κατασκευές που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμβιομηχανική της άρθρωσης του γόνατος. Λειτουργούν ως μηχανικός σύνδεσμος που επιτρέπει την καλύτερη κατανομή των φορτίων στις αρθρικές επιφάνειες του μηρού και της κνήμης, απορροφά τους κραδασμούς που ασκούνται σε αυτές και επιπλέον συμβάλει στη σταθερότητα του γόνατος. Το 60% των φορτίων της άρθρωσης περνά δια μέσω των μηνίσκων.
Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος (ΠΧΣ) αποτρέπει την προς τα πρόσω μετατόπιση της κνήμης ως προς το μηριαίο κατά τη διάρκεια στροφικών κινήσεων, αλμάτων και σε αλλαγή κατεύθυνσης.
Η διάγνωση τίθεται με την κλινική εξέταση, ενώ σημαντική βοήθεια προσφέρει η μαγνητική τομογραφία. Η αντιμετώπιση της ρήξης του ΠΧΣ γίνεται με μυική ενδυνάμωση σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή και δεν αναπτύσουν αίσθημα αστάθειας, ενώ σε δραστήρια άτομα και σε αθλητές γίνεται αρθροσκοπική αποκατάσταση του συνδέσμου με χρήση αυτομοσχεύματος.
Οι βλάβες του χόνδρου των αρθρικών επιφανειών είναι συχνές. Προβάλουν συνήθως με ύδραρθρο, μπορεί να συνυπάρχει πόνος και κριγμός. Σε αρκετές περιπτώσεις τα συμπτώματα καθυστερούν να εμφανιστούν και προβάλουν αργότερα στη ζωή του αρρώστου με το πέρας της ηλικίας ως οστεοαρθρίτιδας.Προοδευτικά οι αρθρικές επιφάνειες χάνουν τη λεία, ολισθηρή υφή τους. Η τριβή μεταξύ των αρθρούμενων οστών αυξάνει και εμφανίζεται πόνος και κριγμός κατά την κίνηση καθώς και αυξημένο υγρό μέσα στην άρθρωση.
Ο Νικόλαος Μαχαίρας γεννήθηκε στον Βύρωνα όπου και κατοικεί.
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή με βαθμό πτυχίου 10 και έχει την ειδικότητα του Ορθοπεδικού Χειρουργού, είναι εξειδικευμένος στην αρθροπλαστική Ισχίου – Γόνατος (πρωτογενής και αναθεώρηση).
Ο γιατρός έχει εκπαιδευτεί στην αρθροπλαστική του ισχίου στο Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, δίπλα στον αείμνηστο Μανώλη Μιχελινάκη, διευθυντή της Ορθοπεδικής Κλινικής.
Έχει ειδικευθεί και στην παιδοορθοπεδική. Έχει μεγάλη εμπειρία στην ολική Αρθροπλαστική Ισχίου με μικρή τομή (M.I.S), με ημιολική αρθροπλαστική ισχίου, αρθροσκόπηση ισχίου, αναθεώρηση αρθροπλαστική, όπως επίσης στην ολική Αρθροπλαστική Γόνατος ( M.S.I., Minimal Incision Surgery).
Έχει εξειδίκευση στις ενδαρθρικές ενέσεις, στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, στην οστεοπόρωση.
Συμμετείχε και συμμετέχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Είναι μέλος επιστημονικών συλλόγων, μέλος του Ιατρικού συλλόγου Αθηνών, της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης του Μεταβολισμού των Οστών.
Συνεργάζεται με μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Είναι παντρεμένος με την Μικροβιολόγο – Βιοπαθολόγο Μαίρη Παπαναστασάτου, με την οποία έχουν αποκτήσει τρία παιδιά.
Διατηρούν μαζί μικροβιολογικό και ορθοπεδικό ιατρείο στην Χρυσοστόμου Σμύρνης 97-99 Βύρωνας. Επί 10 χρόνια είναι γιατρός στο Ι.Κ.Α Παγκρατίου (τώρα ΠΕΔΥ).
ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ |
ΘΕΡΑΠΕΙΑ P.R.P (με αυτόλογους βιολογικούς αυξητικούς παράγοντες αιμοπεταλίων πλάσματος)ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ |